Porilainen manifesti

Marja Härmänmaa

 

marja-porissa-2

Porissa tapahtui ja tapahtuu – taiteiden kentässä. Kaupungissa toimii aktiivisesti muutama ennakkoluuloton taiteilijaseura, jotka rikastuttavat ja räväköittävät satakuntalaista kulttuurielämää. NYTE ry on taiteilijaseura, joka aloitti toimintansa vuonna 1987 pienimuotoisena poikkitaiteellisena taiteilijaryhmänä.

Myöhemmin NYTE ry:n toiminta laajeni näyttelytoimintaan galleria 1h+k:ssa, josta kasvoi vuosien saatossa galleria 3h+k. NYTE ry:n toiminta keskittyy näyttelytoiminnan lisäksi performanssi-, bändi- ja nykytaidetapahtumien järjestämiseen. Yhdistys toimii erityisesti nuorten satakuntalaisten taiteilijoiden foorumina, antaen mahdollisuuksia esittää taidetta sekä vaikuttaa ennakkoluulottomasti taiteen kentällä.

Taiteen valtionpalkinnon saanut T.E.H.D.A.S. ry on sen sijaan nuorten kuvataitelijoiden vuonna 2002 Kankaanpäässä perustama yhdistys. Sen tavoitteena on tarjota mahdollisimman monipuolisia taide-elämyksiä eri kulttuurialueiden välillä sekä tuoda taidetta lähelle kansaa.

Taiteilijaryhmän lisäksi T.E.H.D.A.S. ry toimii myös tuotanto-organisaationa, ja se on vuosikymmenessä onnistunut pyrkimyksissään hämmästyttävällä tavalla tuomalla erityisesti performanssitaiteen rennosti osaksi jokapäiväistä elämää niin Porissa kuin Tampereellakin.

Vuodesta 2005 lähtien yhdistys on järjestänyt kansainvälisen ja kasvavan Perf -performanssifestivaalin Porissa ja vuodesta 2007 Porin juhlaviikot – paikallisemman performanssitapahtuman sekä Perfo! -klubin Tampereella 4-5 kertaa vuodessa. Tapahtumissa on vieraillut lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä performanssitaiteilijoita.

Eikä tässä kaikki: lisäksi yhdistyksellä on julkaisu- ja keskustelufoorumitoimintaa; se järjestää näyttelyitä, työpajoja ja pienempiä klubi-iltoja, joissa yhdistyvät performanssin, kevyen musiikin, kuvataiteen, teatterin tekijät ja yleisöt. Yhteistyötä Tehdas ry tekee mm. Porin taidemuseon, Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen, Aalto yliopiston ja Ravintola Telakan kanssa.

Nämä kaksi toimijaa järjestävät myös klubeja nimellä Das Kluppe. Klubit toteutetaan baarissa, joka ympäristönä antaa oman painotuksensa klubin luonteeseen ja moninaistaa yleisöä. Illan kokonaisuudessa performanssin, esitystaiteen, video- ja äänitaiteen tai musiikin osa-alueet kietoutuvat yhteen sellaisten ajatusten ja alustusten kanssa, jotka tavalla tai toisella liittyvät johonkin toiseen kontekstiin tai yhteiskunnalliseen keskusteluun. Lisäksi Das Kluppessa on keskitytty paikallisten taiteilijoiden, muusikoiden, kulttuuritoimijoiden tai muiden yksittäisten henkilöiden potentiaaliin esiintyä tavallisuudesta poikkeavissa rooleissa.

Jokaisella klubilla on jokin teema; syyskuisen Das Kluppen aiheenaan manifesti. Manifestin ideaa valotettiin eri näkökulmista, taiteellisista ja tieteellisistä, eli seuraavista: Mitä on manifesti? Mitä manifestoivat puhuja ja taide; teos ja performanssi; ele ja kokemus? Manifestoiko kokemus yksilöä? Manifestoiko yksilö itseään? Mikä on sanan, kuvan ja äänen suhde?

Näitä teemoja lähestyivät muun muassa Jesse Harell aiheellaan ”Epämukavaa musiikkia ja kummallisia ääniä”. Sveitsiläissyntyinen kuvataiteilija ja julkisen tilan tutkija Denise Ziegler, yhdessä Peter Holmgårdin ja Mikko Maasalon kanssa käsittelivät manifestin problematiikkaa videoiden kautta. Tuomas Niskanen keskittyi vihaan ja taiteeseen. Samoilla linjoilla oli tamperelainen Janne Rahkila. Illan avasi allekirjoittanut, joka kertoi futurismin manifestista.

Linkkejä:

http://tehdasry.fi/wordpress/

http://www.nyte.fi/

Lisäksi Das Kluppe, NYTE ja T.E.H.D.A.S löytyvät kaikki myös Facebookista

Yksi kommentti artikkeliin ”Porilainen manifesti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s